spacer  
Vrouwelijke lijn van moeder
van Spijk - Harloff
mavs70omahl45
 
 
 

Migratie van Spijk - Harloff
voormoeders

 

mtDNAmap   Cornelia J. Harloff - Wilhelmina H. de Hoog - Gerritje Aalbregt - Cornelia Aalbregt - Petronella Middendorp - Cornelia Leendertsdr - Pieternelletje van der Velden - Grietje P. Outshoorn - Willemtie H. Solleveldt - Heiltje H. van Staalduinen - hun voormoeders

Zo'n 65.000 jaar gelden (tussen 55.000 en 75.000) trokken de mensen weg uit centraal Afrika omdat het woestijn werd. Via Libanon verspreidden zij zich over heel de wereld.

De mtDNA-chromosoom zegt dus alleen wat over de rechte lijn van vrouwen en wordt in zijn geheel alleen naar dochters gekopieerd. Ook de zonen krijgen het maar daar stopt het dan.

De H-lijn van moeders komt vanuit wat nu Kenia is, Libanon naar de omgeving van de Kaukasus. Deze H-lijn is het meest verspreid in alleen West Europa. Maar de tak van onze moeders is zeldzamer: lees in de kolom hiernaast.

Daar houdt de kennis over de DNA lijn voorlopig op, zo'n 25.000 jaar geleden. Maar er komt meer informatie van National Geographic beschikbaar.

De oudst bekende voormoeder van van Spijk - Harloff is Heiltje Huigen van Staalduinen (geb. ca 1635 en overleden 1681) uit de omgeving van Naaldwijk.

Dit zijn we te weten gekomen uit een DNA test die Coos van Spijk (auteur van deze website) heeft laten uitvoeren in het kader van het project Genographic.


In het algemeen wordt aangenomen dat deze vrouwelijke lijn zo'n 140.000 jaar geleden begonnen is van "Mitochondrial Eve" in Afrika.

Enkele gegevens van de mtDNA-chromosoom test: de mtDNA behoort tot de Haplogroup H, die heel oud is: zo'n 40.000 jaar. H6 komt weinig voor in West Europa en moet dan gezocht worden in het Midden Oosten en Centraal Azie. Omdat dit zo weinig voorkomt is dat niet op de kaart weergegeven

Van 16519C is nog weinig verder bekend en wordt groep 22 genoemd en wordt verder onderzocht.

National Geographic houdt ons constant op de hoogte van anderen met dezelfde chromosomen. Daar blijkt uit dat verreweg de meesten in deze groep nu in Groot Britanie woonachtig zijn, maar voor het overige in heel Europa voorkomen met een grote tendens van het Oosten. Dat kan ook met de interesse voor DNA onderzoek te maken hebben.

.